Hemp play
  • SHARE
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

HEMP

Tim „HEMP“ bavi se preradom industrijske konoplje punih dvanaest godina, a njihov cilj je vraćanje idustrijske konoplje na polja u Srbiji. Tim se sastoji od pet članova, a jedan od članova vlasnik je patenta za energetski ekološki pelet od stabljike industrijske konoplje. Takođe poseduju tri udruženja, jednu zadrugu i firmu „Gramina“ koja radi na preradi cveta i semena u kozmetičke i farmaceutske preparate.

Projekat izrade peleta od konoplje direktno utiče na smanjenje emisije CO2 jer energent koji su patentirali spada u obnovljive izvore energije sa nultom emisijom CO2. Industrijska konoplja za vreme rasta upije preko sedam puta više CO2 iz vazduha nego bilo koja druga biljna vrsta, a prilikom sagorevanja peleta oslobodi se veoma mala količina CO2. Ovim se osigurava budućnost u energetskom smislu uz očivanje životne sredine.

Za izradu peleta potreban im je dekortkator, a u planu su uslužno peletiranje i završna fizično-hemijska laboratorijska testiranja u skladu sa standardima EU, čime bi zvanično otpočeli proizvodnju energetski ekoloških peleta od stabljike industrijske konoplje!

Partneri projekta Generator ZERØ su: