Farmbot play
  • SHARE
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Soter rover

Tim od pet članova, mladih proizvođača lavande i zaljubljenika u moderne tehnologije, konstruisao je Soter Rover, alternativu tradicionalnoj poljoprivrednoj mehanizaciji.

Soter Rover je elektro-hibridna robotska platforma, na daljinsko upravljanje i sa GPS navigacijom, koja koristi postojeće alate za motokultivatore i traktore. U poređenju sa traktorima, ima između 50 i 70% manju potrošnju goriva, što značajno doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida, a time i efekta staklene bašte, uz efikasniji radni učinak. Soter Roverom može svako da upravlja, i jedan zaposleni operater može obrađivati veću površinu zemlje u kraćem vremenskom periodu.

Razvojnim planom predviđeno je korišćenje SWARM tehnologije za simultani rad umreženih autonumnih jedinica, kao i upotreba različitih vrsta senzora za on-site praćenje useva, prikupljanje podataka o kvalitetu zemljišta i vremenskim uslovima. Sve navedeno doprinelo bi optimizaciji procesa u poljoprivrednoj proizvodnji, omogućavajući precizno i efikasno prskanje, zalivanje i đubrenje.

Partneri projekta Generator ZERØ su: