finalisti-3-min play
  • SHARE
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Buttsy NFT

Da li možete da nam opišete vaše rešenje?

Buttsy NFT je projekat čiji je cilj prikupljanje i reciklaža opušaka iz celog sveta. Konačna vizija projekta je izgradnja centra za reciklažu opušaka. Kao rezultat recikliranja, dobićemo čistiju planetu i proizvode od reciklaže. Skoro sva dobit od prodaje NFT-a biće uložena u izgradnju Buttsy centra. Proizvodiće se različiti proizvodi od recikliranog materijala (npr. kante za smeće) i obnovljivo gorivo za energiju i zagrevanje (npr. pelet). Buttsy centar imaće svoju solarnu elektranu, arteški bunar za napajanje vodom, kao i bio jamu za preradu otpadnih voda. Vozni park centra biće na e-pogon. Ova moderna i ekološka ideja počinje postavljanjem ilustrovanih oficira pikavaca u vidu 10.000 NFT sličica na Solana blockchain-u. Budući da je NFT tržište u ekspanziji, sigurni smo da je to mesto koje će ovom jedinstvenom projektu pružiti dodatnu vrednost. Pored zelenog centra, planirane su 3 lutrije za vlasnike Buttsy NFT-a. Deliće se pokloni koji imaju za cilj promociju sporta i zdravog života (dresovi i oprema poznatih sportista, lopte, vaterpolo kapice, reketi, sadnice drveća). Zatim sledi Buttsy karavan koji će za 6 meseci obići što više gradova sveta. Kroz interaktivne igre, karavan će pokušati da prikupi pikavce i podeli što veći broj sadnica drveća. Planirane su online edukativne radionice i zanimljivi eksperimenti. Deca i studenti moći će da se edukuju o značaju reciklaže, kao i štetnosti pikavaca i cigareta za nas i našu planetu. Sledi Buttsy aplikacija za prikupljanje pikavaca. Ona će imati za cilj da konektuje što veći broj ljudi koji žele da učestvuju u projektu reciklaže. Slede Buttsy animacioni, edukativno zabavni filmovi. Zatim, Buttsy igrica koja će imati edukativno takmičarski značaj. Finalni korak je početak prodaje proizvoda dobijenih reciklažom pikavaca. Svi vlasnici Buttsy NFTa će na kraju godine podeliti 10% od neto profita centra, a 5% neto dobiti centra biće donirane fondacijama usmerenim na očuvanje planete i promociju zdravijeg života.

Kako vaše rešenje doprinosi smanjenju karbonskog otiska?

U svetu se godišnje baci 6.5 triliona opušaka. Oni su najveći zagađivači naše planete. 98% filtera cigareta izrađeno je od plastičnih vlakana. Filteri nisu biorazgradivi. Cigarete su jedan od glavnih uzroka požara u svetu. Jedan pikavac u litru vode je toliko toksičan da ubije ribu. Srbija je jedna od vodećih zemalja u svetu po konzumiranju duvanskih proizvoda. U Srbiji se godišnje baci više od 18 milijadi pikavaca. Istraživači su otkrili da je duvan odgovoran za emisiju 84 miliona tona CO2 u atmosferu. Opušci predstavljaju najveći izvor zagađenja okeana. U prethodne tri decenije, opušci cigareta su najčešći proizvod koji se pronađe prilikom godišnjeg čišćenja obala. Opušci ometaju razvoj biljaka (smanjuju klijanje žitarica za 10%). Buttsy projekat će svojim aktivnostima značajno doprineti smanjenju karbonskog otiska. Cilj nam je da podignemo svest šire populacije o pravilnom odlaganju opušaka i njihovoj štetnosti po životnu sredinu. Prikupljanjem opušaka i njihovim pravilnim odlaganjem do dalje reciklaže sperečavamo moguće požare i uništavanje ekosistema. Rast i razvoj biljaka i njihova produkcija O2 neće se smanjivati. Planiramo postavku kanti dobijenih recikažom sirom sveta. Pogon za preradu opušaka će na potpuno ekološki način, koristeći snagu Sunca i vetra, od najvećih zagađivača prirode stvarati pomagala i predmete za širu upotrebu. Planira se uspostvaljanje saradnje sa objektima (kafići, restorani, kafane…), firmama i kompanijama, organizacijama u cilju omasovljenja kampanje. Trudićemo se da podelimo sto veći broj sadnica drveća, ali i da organizujemo akcije pošumljavanja sveta. Oslobađanje od opušaka može doprineti zdravlju ljudi, našim okeanima i našoj planeti u isto vreme. Buttsy predstavlja hitnu pomoć naše planete.

Ukoliko pobedite na koji način ćete iskoristiti 2.000.000 dinara?

Deo sredstava od nagrade biće utrošen za izradu edukativnih video materijala (emisija), čija je namena edukacija šire populacije sa posednim akcentom na decu i mlade o štetnosti pikavaca i značaju reciklaže istih. Emisije će biti snimane u laboratorijskim uslovima, u prirodi, a edukatori u emisijama biće istraživači i profesori koji su zainteresovani za navedenu temu. Emisije će biti dostupne javnosti putem YouTube kanala, a takođe će biti ponuđene raznim ekološkim udruženjima i školama. Još jedan video sadržaj će biti Buttsy aplikacija koja podrazumeva mapu sa lokacijama mesta na kojima se pikavci mogu adekvatno odložiti. Aplikacija će sadržati informacije o samom projektu i mogućnostima uključenja u isti. Biće dostupna na play storeu. U planu je Buttsy world tour karavan koji će za 6 meseci obići što veći broj gradova širom sveta i podeliti sadnice drveća i sportske rekvizite u zamenu za prikupljene pikavce. Za nabavku sadnog materijala, kao i sportskih rekvizita, koji će nam pomoći u marketingu i realizaciji projekta biće utrošen određeni deo sredstava od nagrade. Buttsy NFT je investicija za lepšu i zdraviju sadašnjost i budućnost svih nas, kao i generacija koje dolaze.

Partneri projekta Generator ZERØ su: