finalisti-9-min play
  • SHARE
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

EAT ME APP

Da li možete da nam kažete nešto više o timu i opišete vaše rešenje?

Eat Me App mobilna aplikacija je softversko rešenje koje za za cilj ima prevenciju i smanjenje kućnog otpada od hrane slanjem notifikacija korisnicima o datumu isteka roka namirnica. Omogućava uvid u statistiku o neiskorišćenoj hrani i vrednosti bačene hrane. Savetima o odgovornijem pristupu prema izboru namirnica, konzumiranju namirnica i održavanju namirnica, aplikacija ima za cilj da podigne svest potrošača o odnosu prema hrani i da približi korisniku principe cirkularne ekonomije. U trenutnoj fazi razvoja testiramo platformu za razmenu i distribuciju viška hrane među korisnicima. Imamo otvorene kanale za distribuciju kroz partnerske organizacije. Radimo na unapređivanju druge verzije za Android platformu i razvoju iOs izdanja kojim očekujemo, značajan porast korisničke baze. Prisutni smo u medijima i na socijalnim mrežama od samog početka i imamo primetnu podršku i prisutno interesovanje tržišta, kako za aplikaciju, tako i za nas kao preduzetnice i kao ženski green-tech start-up. Dobitnici smo priznanja za Nacionalni dan davanja u oktobru u kampanji „Ne Bacaj Hranu“ za zalaganje za promene načina razmišljanja u odnosu prema hrani na nivou korisnika. Predstavljali smo Srbiju na Dubai EXPO 2020 u prvoj nedelji Klima i Biodiversitet. Deo smo Climate-Kic-a, najveće EU mreže za klimatske inovacije i u saradnji sa Impact Hubom u Beogradu ušli u njihov Clim Akcelerator 8.

Kako vaše rešenje doprinosi smanjenju karbonskog otiska?

Globalno, oko 1,3 milijardi tona proizvedene hrane u svetu se tretira kao otpad. Globalne emisije CO2 iz otpada od hrane ekvivalentne su emisijama iz 3 miliona vozila – emisije od gubitaka hrane i otpada od hrane iznose 3,3 milijarde tona CO2 eq. Da je „otpad hrane“ država, bio bi treći najveći emiter CO2 na svetu nakon Kine i SAD-a. U Srbiji se godišnje baci ili izgubi oko 730.000 tona hrane. Po glavi stanovnika otpad iznosi oko 83kg. Godišnje, stanovnici Beograda, bace više od 165.000 tona hrane, a 4 najčešće okolnosti bacanja kod 50% domaćinstava su – zbog toga što se skuvalo previše i nagomilali su se ostaci, 44,6% hrane se baca zbog toga što se pokvarila, 40,2% zbog isteka roka trajanja prehrambenih artikala, a 17,3% hrana zaboravljena u frižideru/zamrzivaču. U Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 7 odsto stanovništva, odnosno, gotovo pola miliona ljudi. U riziku od siromaštva je gotovo četvrtina populacije. Eat Me App planskim pristupom kupovini i potrošnji hrane omogućava da svaki pojedinac direktno utiče na smanjenje bacanja hrane, a samim tim i pozitivno utiče na karbonski otisak i klimatske promene. Imajući stalan uvid u stanje svojih prehrambenih navika i njihovih efekata na kućni budžet, korisnik malim i konstantnim promenama utiče na osvećeniji pristup hrani, samim tim i pozitivno na količinu otpada, te lični karbonski otisak. Kako bi zatvorili krug cirkulisanja materije, Eat Me App pruža mogućnost distribucije viškovima hrane od pojedinca ka pojedincu, ili donacijama ka partnerskim organizacijama. Cilj je eliminacija otpada jestivih delova hrane i podizanje svesti o održivim navikama.

Ukoliko pobedite na koji način ćete iskoristiti 2.000.000 dinara?

Uh, zanimljivo pitanje i odgovorićemo vam u 7 tačaka.

1. Konceptualizacija back-end platforme sa IT kompanijom 2. Dodatno unapređenje funkcionalnosti postojećeg alata ( Android i iOs ) 3. Jaka marketing kampanja i prisustvo na društvenim mrežama 4. R&D mapiranja tokova otpada od hrane 5. R&D – mapiranje arhetipa korisnika i duboki asesment potreba 6. R&D – mapiranje potreba 3 glavna potencijalna stejk-holdera – super market, prodavnica organske hrane, privatna škola/vrtić 7. LEAN koncept verzija B2B platforme – AI, funkcionalnost, arhitektura. Tako da, kao što vidite, imamo jasan cilj i plan, jedino što nam fali je 2.000.000 dinara kako bismo se upustili u realizaciju istog.

Partneri projekta Generator ZERØ su: