finalisti-8-min play
  • SHARE
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Gen Z Farmers

Da li možete da nam opišete vaše rešenje?

Značajne klimatske promene/katastrofe, zagađenje vazduha postaju sve izraženiji iz godine u godinu. Poljoprivredna proizvodnja je postala jedna od najvećih zagađivača životne sredine, a mi želimo da ponudimo rešenje za ovaj problem, pre svega malim farmerima, jer i mi članovi tima, spadamo u ovu grupu radnika. Moj tim zajedno, sa mnom, dolazi iz sveta poljoprivrede, konkretno organske proizvodnje. Julija i Dušan, diplomirani agronom i diplomirani inženjer poljoprivredne mehanizacije, imaju i teoretsko i praktično znanje koje žele na najbolji način da iskoriste sa ciljem da reše jedan od gorućih problema malih farmera. Da bi mali farmer bio konkurentan, on mora da ispoštuje niz novih zahteva koje zemlje EU i ostale zemlje sveta od njega traže. Ekološka proizvodnja, automatizacija proizvodnje, obzirom da radne snage ima sve manje, nabavka skupe opreme i sl. Svi ovi zahtevi stavljaju malog proizvođača u lošu poziciju gde često ne mogu da se izbore sa velikim kompanijama iz van evropskih zemalja, koje već imaju rešenja za povećanje obima proizvodnje i za automatizaciju celog procesa. Nakon brojnih analiza koje smo uradili, zaključak je da se troši mnogo energije zbog tradicionalnog pristupa rada u poljoprivredi. Naša ideja je da najveći deo poslova obavimo sa elektro-radnom platformom sa radnim telima i nezavisnim pogonom na struju kako bismo značajno smanjili troškove, ali i postigli maksimalne ekološke efekte.

Kako vaše rešenje doprinosi smanjenju karbonskog otiska?

U poljoprivrednoj proizvodnji se već jako dugo koriste traktori sa jakim motorima i pogonom na dizel. Traktori imaju i razne priključke za svaku operaciju koju treba izvršiti tokom procesa proizvodnje. Analizirajući rad traktora na našim parcelama, primetili smo da se troši mnogo fosilnih goriva sa mnogo CO2. Sirova snaga traktora je ono što je u tradicionalnoj proizvodnji potrebno da bi se realizovao rad radnih tela. Dakle emisija CO2 je visoka, kao i troškovi energenata i radne snage. Naše rešenje je: uraditi sve isto, ali sa lakom pogonskom platformom na struju sa potpuno drugačije dizajniranim radnim telima. Svako radno telo ima svoj nezavistan mikro elektro pogon kako bi se obezbeio kvalitet i efikasnost. Koristili bismo najefikasniji motor- elektro motor. Poznato je da imaju najefikasniji procenat iskorišćenja energije 93-97% (dizel motor jedva prelazi 35%).

Ukoliko pobedite na koji način ćete iskoristiti 2.000.000 dinara?

Opredelili smo se za organsku proizvdonju jer se naša ubeđenja poklapaju sa svim principima ove vrste proizvodnje. Zaštita životne sredine i smanjenje zagađenja treba svima nama kao društvu da bude primaran cilj svih novih godina koje nailaze. Moramo se potruditi da svaki aspect proizvodnje bude takav da nije štetan po našu okolinu. Stari načini proizvodnje ostaju u prošlosti, na nama mladima je da utvrdimo nove, zelene metode proizvodnje. Želimo da starim i novim farmerima omogućimo rešenje koje će biti isplativo na duge staze, ali koje neće uništiti okolinu gde se sama proizvodnja odvija. Šta više, uspećemo da očuvamo naš prirodni potencijal. Nakon što izradimo prve prototipove, želimo da osnujemo firmu i da nastupimo na najposećenijim poljoprivrednim sajmovima, gde ćemo prezentovati naše rešenje problema koji mnogi mali proizvođači imaju već godinama. Budućim generacijama omogućavamo rešenje za 100% čistu, poljoprivrednu proizvodnju i zbog toga želimo nagradu.

Partneri projekta Generator ZERØ su: