finalisti-1-min play
  • SHARE
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

SOMA Bioworks

Da li možete da nam opišete vaše rešenje?

Svet se davi u plastici. Industrija ambalaže proizvodi oko 141 miliona tona plastičnog otpada godišnje, od čega se samo 9% reciklira. Većina toga dolazi od plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, a do sada je najzastupljeniji materijal stiropor koji čini oko 30% otpada. Stiropor je jedan od najvećih izvora mikroplastike, koja je nedavno nađena u uzorcima pijaće vode, ljudskog i fetalnog tkiva. S druge strane, spalionice i reciklaže plastike generišu emisije gasova staklene bašte. Plastika se takođe proizvodi od ograničenog resursa, nafte. Uklanjanje poljoprivrednog otpada takođe uzrokuje emisiju gasova staklene bašte (CO2 sagorevanjem, a metan kompostiranjem). Naša kompanija je razvila inovativni biotički materijal koji služi kao organska, ekološka i karbon negativna zamena za stiropor – BIOSPORIN. Biosporin ima iste mehaničke, a bolje hemijske i termičke karakteristike od stiropora, i svojstva apsorpcije udara kao stiropor, 9 puta je lakši od vode i nezapaljiv je. Proizvodi se isključivo od poljoprivrednog otpada, potpuno je biorazgradiv u prirodnim uslovima, i raspada se u organsko đubrivo koje povećava plodnost zemlje. Za njegovu proizvodnju se koristi 98% manje energije nego za proizvodnju stiropora, i nema emisije štetnih gasova. Proces proizvodnje je u totalu karbon negativan. Biosporin je primarno namenjen tržištu jendokratnih pakovanja. Biosporin se proizvodi u potpuni cirkularnom zatvorenom proizvodnom procesu, koji je patentirala naša kompanija. U tom cirkularnom sistemu se iskorišćava svaki tok otpada.

Kako vaše rešenje doprinosi smanjenju karbonskog otiska?

Tehnologija proizvodnje Biosporina smanjuje zagađenje na 3 načina. 1. Smanjenjem biootpada – otpada koji se spaljuje i ide na deponije 2. Smanjenjem proizvodnje, upotrebe i spaljivanja plastičnog otpada 3. Delimično smanjenje oslanjanja na veštačka đubriva poljoprivredni otpad prilikom otklanjanja po 1 toni generiše 1.8 tona CO2 , 2.5-3.2 tone metana i oko 150 kilograma pepela. Proizvodnja Biosporina negira ove izvore zagađenja u potpunosti, i zamenjuje karbon-negativanim procesom, time što za jednu tonu proizvodnje biosporina absorbuje oko 0.2 tone CO2 iz atmosfere. Proizvodnja i finalno uklanjanje polistierna proizvode oko 3 tone CO2 na 1 tonu proizvedene plastike, odnosno 5.9 tona CO2, 300kg čvrstog otpada i mikroplastike. Proizvodnja 1 tone veštačkog đubriva pored drugih toksičnih gasova proizvodi 3.6 tona CO2. Procena direktnog smanjenja zagađenja se može vršiti po principu tona na tonu, gde se meri količina uspešno komercijalizovanog biosporina. Jedna tona uspešno komercijalizovanog biosporina dovodi do smanjenja od oko 8.91 tone CO2, 2.5-3.7 tona metana, oko 150 kg pepela, oko 300 kg plastičnog otpada i nekih količina drugih toksičnih materija. Ove vrednosti su dobijene studijama urađenim u saradnji sa Akademijom Cirkularne Ekonomije Privredne Komore Srbije, Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu i Tehnološko Metalurškim fakultetom u Beogradu.

Ukoliko pobedite na koji način ćete iskoristiti 2.000.000 dinara?

Novac od nagrade bi nam znatno ubrzao razvojni proces. Kako smo startap kompanija koja još uvek nema čvrsto uspostavljen proizvod na tržištu, potrebna nam je pomoć da premostimo poslednji period razvoja. Razvoj inovativnih rešenja u biotehnologiji je znatno duži i skuplji proces od razvoja rešenja u recimo IT tehnologiji, te se moramo oslanjati delimično na nagrade za dalji razvoj naše inovativne tehnologije. Novac bi se iskoristio da se finansira projekat BIOWORKS 2. Ovaj projekat je namenjen kao sledeći korak u razvoju inovativne ponude, razvojem specifičnih proizvoda od Biosporina za dalju komercijalizaciju. Trenutno nam nedsotaje oprema za proizvodnju i obradu proizvoda od BIOSPORINA, koja uključuje opremu za dizajn i izradu kalupa koji će se koristiti za proizvodnju proizvoda i ambalaže od materijala Biosporin. Ovom opremom bismo mogli da uspešno komercijalizujemo vrednost generisanu u projektu BIOWORKS 1.

Partneri projekta Generator ZERØ su: