Dr-argo-min play
 • SHARE
 • facebook
 • twitter
 • linkedin

Dr Agro

Suština ideje

Dr Agro je prva, patentirana aplikacija koja omogućava poljoprivrednicima da prepoznaju korove, insekte i bolesti putem slike, a zatim da u trenutku dobiju preporuku pesticida koji rešavaju taj problem. Dr Agro povezuje poljoprivrednike sa zadrugama, apotekama i zaštitarima i na taj način omogućava bržu, povoljniju i efikasniju nabavku pesticida na tržištu. U pitanju je prva online aplikacija koja velikim sistemima omogućava ciljano planiranje programa zaštite i povezivanje sa meteo stanicama.

Kako ideja pomaže malim i srednjim preduzećima da prevaziđu krizu?

Dr Agro omogućava farmerima prepoznavanje korova, bolesti i insekata koji su u najranijoj fazi kada je vrlo teško identifikovati vrstu. Korisnici će to raditi prostim slikanjem na terenu, dok će algoritam aplikacije direktno prepoznavati. Algoritam sa kompletnom bazom podataka pesticida omogućiće momentalnu ponudu pesticida koji rešavaju taj problem. Uštede u vremenu i novcu su samo neki od benefita farmera. Zadruge i apoteke će dobiti mogućnost da u potpunosti digitalizuju porudzbine pesticida i da u uslovima COVIDA na adekvatan način unaprede svoje poslovanje i predju na digitalno. Konsultanti će po prvi put imati svoju aplikaciju putem koje će biti u mogućnosti da naplate svoje znanje.

Šta vas je motivisalo da razvijete ideju?

Dr Agro kao projekat na Youtube-u i Facebook-u postoji nekoliko godina i za to vreme je postao prepoznatljiv, a okupio je 3.000+ poljoprivrednika iz Srbije i Mađarske na Youtube i Facebook mreži. Ti farmeri tragaju za rešenjima u zaštiti bilja, tim pre jer su regulative sve strožije, a negativno dejstvo prekomerne upotrebe pesticida sve veće. Uvažavajući potrebe i zahteve farmera, Dr Agro je okupio tim vrhunskih inženjera koji su te zahteve pretočili u Dr Agro aplikaciju.

U tezama

 • Lak za upotrebu, besplatan za sve ratare, voćare, povrtare i vinogradare
 • Pomoću pametnog telefona, slikanjem korova, bolesti i insekata uz podršku tehnologije, prepoznaje se vrsta i na taj način direktno pomaže farmerima na terenu
 • Potpuna baza podataka, uz pomoć tehnologije, daje automatsku preporuku pojedinačnih pesticida ili njihovih kombinacija. Farmeri ne moraju provoditi sate čitajući i pokušavajući da razumeju uputstvo. Dr Agro to radi umesto njih u sekundi
 • Povezivanje digitalnim putem farmera na njivi sa poljoprivrednim apotekama i zadrugama. Farmeri mogu u par klikova da pronađu preparat, povežu se sa svojom zadrugom ili apotekom i rezervišu preparat. Nema više čekanja u redu ispred apoteka i zadruga na preuzimanje pesticida.
 • Konsultanti/zaštitari bilja dobijaju saveznika koji im omogućava da se digitaliziju, prošire i ostvare dodatne mogućnosti digitalnog savetovanja i zarade na mreži -Proizvođači pesticida dobijaju mogućnost da vide performanse svojih proizvoda na tržištu.
 • Putem kalendara, zaštitari u kompanijama mogu planirati zaštitu bilja na terenu. Dr Agro digitalizuje svaki korak i daje izveštaje.
 • Omogućava voćarima i povrtarima da prate karencu apliciranog proizvoda putem kalendara automatski.
 • Dr Agro smanjuje stvaranje rezistentnosti korova jer optimizuje izbor preparata na način da ne dozvoljava iste aktivne materije svake godine.

O timu

Branimir Popov, agronom i osnivač aplikacije. Nekadašnji voditelj Dr Agro emisije na Youtube-u, sa 11 godina dugim iskustvom u poljoprivredi, i dosta ostvarenih kontakata u regionu. Branimir je zadužen za implementaciju ideje i vizije u realnost. Marko Milovanović, softverski inženjer zadužen za razvoj aplikacije Dr Agro, sa 12 godina iskustva u programiranju – zadužen je za besprekoran rad aplikacije. Đura Gregorić, agronom i farmer sa nekoliko godina iskustva. Zahvaljujući njemu Dr Agro funkcioniše besprekorno iz ugla preporuke pesticida. Posebno zaduženje je komunikacija sa našim sugrađanima koji govore mađarski jezik, jer Đura perfektno govori isti.

Korisni linkovi

www.dragro.io

https://www.facebook.com/DrAgroVlog

https://www.youtube.com/channel/UCzFKM89uwpP4GuB7UOWozgA


Misiju Generatora podržavaju: